Protez

protez-once protez-sonra

Sabit Protezler

Hastanın kendisinin çıkaramadığı yalnız diş hekimi tarafından çıkarılabilen protezlerdir. Metal alt yapılı kuron ve köprüler, zirkonyum altyapılı implant üstü kuron ve köprüler full porselen kuronlar, full metal kuronlar, maryland köprüler önceden kullanılan fasetli ve biyo dent dişlerde sabit protezlerdir.

Diş eksikliklerinde en çok tercih edilen protez tipidir. Bir yada birkaç dişiniz çekildiğinde oluşan boşluğa protez yapılmadığı zaman çekilen diş bölgesinde kemik boyunda ve eninde erimeler başlar.

Boşluğun önünde yada arkasında diş varsa bu dişler boşluğa doğru kaymaya ve eğilmeye başlar. Eğilen dişlerde dişeti problemleri meydana gelir. Yan yana duran diğer dişlerde de zamanla aralıklar oluşmaya başlar.

Boşluğun karşısındaki diğer çenedeki diş de artık kapanışta temas edeceği diş olmadığından boşluğa doğru uzamaya başlar.

Dişler yer değiştirince alt üst çene kapanışı bozularak çene ekleminde, çiğnemede ve yüz kaslarında sorunlar yaşamaya başlar.

Dişlerin dudak ve yanak desteklemesinde önemli bir rolü vardır. Diş kaybında bu destekler de kaybolacaktır. Yanak ve dudaklar içeriye doğru çökecektir.

Hareketli Protezler

Hareketli protezler kişinin kaybettiği estetik, fonksiyon(çiğneme) fonasyonu (konuşma)sağlamaya yönelik, ağızda kalan diş ve dokuların devamlılığını ve sağlığını korumak için yapılan apereylerdir.

Hareketli protezler istenildiğinde hasta tarafından çıkarılıp, temizlenip takılan protezlerdir.

Tam Protezler (Damak Protezler)

Ağzında hiç dişi kalmamış bireylere yapılan protezlerdir. Bu protezler içerisinde kullanılması en zor olandır. Akrilik denen bir metaryalin üstüne yapay dişlerin yerleştirilmesiyle oluşur. Bu dişler akrilik veya porselenden yapılmış dişlerdir. Dişsiz ağızlarda bu tip protez tek çözüm değildir. Bu tip protezi kullanmak istemeyen hastalarda implant destekli protezler de yapılabilmektedir.

Bölümlü (Kısmi) Protezler

Ağızda birkaç tane de olsa dişi kalmış hastalara uygulanan protez tipidir. Ağızdaki dişlere gerekli işlemler yapıldıktan sonra dişsiz bölgelerdeki eksiklikler bu protezle tamamlanır.

Kroşe(kanca) ve tırnak denilen tutuculuğu arttıran metal destekler kullanılır.

Bu proteze alternatif olarak yine implantlar düşünülebilir.

Hassas Tutuculu Protezler: Bu protezler de bölümlü protezlerdir, Gülümsediğinde metal görünmesini istemeyen hastaların tercih ettiği, estetik görünüm açısından daha iyi protezlerdir. Çıtçıtlı protez de denilmektedir.

Birbirinin içine giren kilit sistemi gibi parçalar içerir. Diğer hareketli protezlere göre biraz daha pahalıdır. Böyle bir protez için destek olacak dişlerin sağlamlığı da değerlendirilmelidir. Aksi taktirde bu tip protez yapılamayabilir

Hareketli Protezlerin Bakımı

Her yemekten sonra protezler çıkarılıp fırçalanmalıdır.

Protezler için üretilmiş özel fırçalar ve sabun kullanarak temizleme işlemi yapılmalıdır. Diş macunu ile fırçalanan protezlerde gözle görülmeyen çizikler oluşur. Protez cilasını(kaygan yüzey özelliğini) kaybeder. Bu bölgelere bakteriler tutunarak protezde renkleşmeye ve kötü kokuya neden olur.

Sadece elle su altında protezi yıkayarak protez üzerindeki bakterilerin temizlenmediği kanıtlanmıştır.

Protez temizliğinde çamaşır suyu, bulaşık ve çamaşır deterjanı temizlik ürünlerini asla kullanmayınız. Bu ürünler protezin yapısını ve rengini bozar ve kişinin genel sağlığı açısından da zararlıdır.

Protezler için özel üretilen temizleme tabletlerini eczanelerden temin edebilirsiniz. Bu tabletler bir bardak su içerisinde eritilerek içine protez konularak bekletilmektedir. Bu işlem haftada birkaç kez yapılabilir.

Sadece protezi temizlemek yeterli değildir. Ağzınızdaki yumuşak dokuları ve dişleri de yumuşak bir fırçayla temizlemelisiniz.

Protezinizi çıkardığınızda su dolu bir kap içerisinde saklayınız.

Protezinizin Günlük Temizliğini İhmal Ederseniz

    • Rengi değişerek estetik görüntüsü bozulur
    • Ağzımızda koku, enfeksiyon oluşur.
    • Protez altındaki birikinti yada tartar sonucu yumuşak dokularda tahriş ve dişetlerinde yararlar meydana gelir

Protezle İlgili Genel Bilgiler

Protezinizin ömrü ortalama 3 yıldır. Zamanla ağız dokularınız değişeceği için protezlerinizin uyumu da bozulacaktır. Protez bollaşabilir. Çiğneme etkinliği azalabilir. Duruma göre hekiminiz protez içini doldurabilir yada yeniden protez yapabilir.

Protezlere alıştıktan sonra 6 ayda bir kontrole gidilmelidir. Eğer dokularınızda bir değişiklik anormallik varsa hekimin erkenden önlem alması yada tedavi etmesi yerinde olur.

Protezler ağızda devamlı kalmamalıdır. Tercihen gece protezler çıkarılıp ağız dokuları dinlendirilmelidir.

Protezlere alışmak zaman ister. Bu alışma süresi 1-2 ay kadardır. Kişi protezini kabul ederek kullanmaya azimli olmalıdır. Sabretmeye çalışmalıdır. Protez takıldıktan sonra ilk 24-48 saat içerisinde mutlaka diş hekimine kontrole gidilmelidir.

Yemeklerinizi daha küçük lokmalar halinde ve çift taraflı çiğnemeye çalışmalısınız.

Doğru yapılan bir protezde bile bazı seslerin telaffuzunda sorunlar olabilir. Yüksek sesle kitap, dergi okumak bu alışma sürecini kısaltır. Konuşma normale döner.

Sıkça Sorulan Sorular

Doğru yapılan bir protezde bile bazı seslerin telaffuzunda sorunlar olabilir. Yüksek sesle kitap, dergi okumak bu alışma sürecini kısaltır. Konuşma normale döner.

Protezlerin türüne göre bakımı değişiklik gösterebilmektedir. 

Hizmetlerimiz

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cuma 10:00 - 19:00
Cumartesi 10:00 - 15:00
Pazar Kapalı

Randevu Talebi

Aşağıdaki formu doldurarak randevu talebi oluşturabilirsiniz.